2012. augusztus 2., csütörtök

Milyen a körmöd?



Körömhiány: a körömlemez teljes vagy részleges hiánya
Oka: fejlődési rendelenesség, vagy bőrbetegség.

Második köröm:
Oka: veleszületett, körömbőr túlműködödés
Kezelése: eltávolítás, rendszeres manikűr.

Körmök színváltozása:
Körömlemez elfeketedése:
Oka: körömlemez alatti vérgyülem, vagy körömlemez alatti rosszindulatú daganat.
Körömlemez fehéres elszineződése: (fehér pontocskák, foltok)
Oka: örökletes, sérülés, gombás fertőzés.
Sárga köröm:
Oka: öregkor, nyirokkeringési zavar
Fekete, szürke, sárga vagy barna elszineződés:
Oka: vegyszerek, gyógyszerek, gombás betegségek

Kék köröm:
Oka: vérkeringési zavar, vagy szívroham.

A körömlemez leválása a körömágyról:
Oka: erős mechanikai hatások, vízben végzett munka, vegyszerek, bőrbetegség(pikkelysömör, ekcéma, gombásodás), általános betegségek (pajzsmirigy működésének zavara, keringési zavarok), fertőzések, gyulladások.
Kezelése: a levált köröm óvatos elválasztása.

Körömrepedés:
Oka: zsíroldó szerek, körömlakkok vashiányos vérszegénység, vitamin hiány, keringési zavarok
Kezelése: rendszeres körömápolás, elveszett zsiradékok pótlása, körömerőstítők.

Körömlemez nagyfokú elvastagodása:
Oka: ritkán örökletes, tüdőrák, májzsugorodás, jobb szívfél elégtelensége, vastagbélgyulladás, egy körmöt érintő változás keringési zavarra utal.
Kezelése: alapbetegség gyógyításával történik.



Körömlemez eltorzulása, megvasatagodása, kiszáradása:
Oka: körömágyat hosszú ideig ért trauma, esetleg körömlakk.

Kanál alakú köröm:
Oka: vérszegénység, szívkoszorú- ér betegség, ekcéma, daganat

A köröm kóros karom szerű elgörbülése:
Oka: örökletes, nyomás, sérülés, keringési zavar, vagy gyulladás. Főleg lábon.

A köröm lapos, lemezszerű felhasadása:
Oka: vegyi anyagok, körömlakk, vashiány.

Körömsorvadás:
Oka: mátrix sérülés, vérszegénység, keringési zavar

Benőtt köröm:
Oka: örökletes, szűk cipő, helytelen körömvágás, a köröm melletti bőr az átlagosnál gyorsabban növekszik

Körömsánc gyuladás:
Oka: körömsánc sérülése.
Kezelése: orvosi

Közönséges szemölcs:
Kezelés: orvosi
A köröm alatti melanin tartalmú festékes daganat: festékes anyajegyből kiinduló rosszindulatú daganat, amely a köröm elemelkedését vagy leválását okozhatja.

Köröm alatti bevérzés:
Oka: általános bőr- és belgyógyászati betegésgek, erős sérülés.

Rágott köröm:
Oka: pszichés eredetű
Kezelése: pszichiátriai kezelés, keserű izű körömlakk, rendszeres manikűr, műköröm, vitamin és nyomelem dús étkezés.

Körömgombásodás:
Oka: a körömlemez fonalas, sarjazó és penészgombák által kiváltott, nagyon gyakori elváltozása.
Fonalas gomba: a körömlemezt a szabadszéle felől fertőzi, és a körömágy fele halad, a mosolyvonal szabálytalanná válik, elszineződik, a körömlemez felrostozódik, nem fáj.
Sarjazógombák: körömágy felől felől támad, a körömlemezt alapjáról elemelik, elszineződés, a köröm környezete gyulladt, piros, és fáj
Körömpenész gomba: a körömlemezt bárhol megtámadja, elszineződik, nyomásra érzékeny a körömlemez.

Szép és egészséges körmök

A körmök szépsége egyszersmind az egészségre is utal. Nap mint nap számtalan vegyszerrel érintkezhetsz mosás-mosogatás közben, melyek roncsolják körmödet, de kezeid szervezeted belső változásaira is érzékenyen reagálnak.

Körmeid sokat elárulnak rólad; a puha körmök vitaminhiányra utalnak, ha kevés folyadékot fogyasztasz, körmödön hosszanti csíkok jelenhetnek meg.

A feketés foltok általában véraláfutást jeleznek, a sárgás körömszín pedig a dohányosok jellemzője. Sok esetben a helytelen körömápolás, illetve a manikűrözés közben keletkezett apró sérülések is megmutatkozhatnak a köröm színében, mintájában.



Minek a jele az állandó körömrágás?

- Az állandó, kóros körömrágás (onychophagia) éppúgy a kényszerbetegségek sorába tartozik, mint a kóros hajtépegetés (trichotillomania). Előfordulásával, megfigyelésével, és szakszerű gyógyításával az utóbbi 10-12 évben foglalkoznak központi szakmai kérdésként a pszichiáterek és a pszichoterapeuták. Sok esetben fel sem merült a pszichiátriai betegség gondolata, melynek hátterében nemcsak a tudatlanság, hanem a megbélyegezéstől való félelem is állt. A stigmatizációtól való rettegés miatt, jobb volt, ha nem derült ki valakiről, hogy az addig csak rossz szokásnak tartott túlzott cselekvéssor gyógyítandó betegség. A kóros tünetek kialakulása általában 10 és 30 életév között kezdődik, mely fokozatosan egyre intenzívebb lesz, s megfelelő szakellátás nélkül további egészségi, és életviteli problémák talajává válik. A kórós körömrágás elsősorban a szorongás megszüntetésének egyik módja lenne, azonban nem ez történik, épp ellenkezőleg a szorongás fokozódik, s gyakran más pszichiátriai tünetekkel is társul.

- Tehát lelki okai vannak a körömrágásnak?
- Igen. A kényszerbetegségek csoportjában alapvetően két típusú helyzetet különítünk el: ezek a kényszergondolatok, és a kényszercselekvések. A körömrágás az utóbbi csoport egyik tünete.

- Mettől kezdve számit kórosnak a körömrágás?
- Ott kezdeném, hogy a köröm állapotát, és esztétikai küllemét egészséges körülmények között nem rágófunkcióval oldjuk meg, hanem magunk, vagy manikűrös segítségével ápoljuk, és sérülés esetén korrigáljuk. Ebből következik, hogy a körömrágással történő beavatkozás egyetlen esetben sem ésszerű, mert a fogak sokszor komoly sérülést eredményeznek a körmöt körülvevő bőr területén, különösen a köröm sarki pontjain. A kórosság fogalma azt jelenti, hogy valaki nem körömápolás céljából napi többszöri rendszerességgel, hanem - különösen súlyos esetben - szinte megállás nélkül, folyamatosan rágja a körmét.

- Tönkre teheti a körömrágás a körömágyat?
- A körömágygyulladás (paronychia) mint folyamat a körömsánc felől indul ki. Jelen esetben nem a körömrágás, hanem a kényszercselekvések esetén tapasztalható kórós kézmosás, tisztálkodási kényszer következtében a körömredő duzzadt lesz, majd ez elfajulhat a körömágy gennyes gyulladásáig, s a köröm harántbarázdákkal lesz teli.

- Hogyan lehet rajta segíteni?
- Mivel a kóros körömrágás betegség, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni vele. A betegnek gyógyszeres kezeléssel kiegészített terápiára van szüksége. Ilyen problémákkal pszichiáter, klinikai szakpszichológus, (néha bőrgyógyász szakvéleményét is kikérve, a köröm állapotától függően) vagy pszichoterapeota foglalkozik.

- Miért nehéz leszokni a körömrágásról?
- Inkább az a kifejezést használnám, hogy hosszantartó, hiszen a beteg személyiségében bekövetkező változások időigényes folyamatok.



- Segít a műköröm a leszoktatásban?
- Abban az esetben, ha csupán rossz szokásról szó talán, de a visszaesés veszélye akkor is nagy. Azonban a kényszercselekvésnél, amikor már kóros körömrágásról beszélünk nem a köröm valódisága számit, hanem maga a cselekvéssor folyamata. Ez már nem egyszerű rossz szokás, hanem betegség.

- Ha valaki leszokott róla, vissza tud esni még egyszer?
- Igen. Ezért van szükség szoros kapcsolatra az orvossal, továbbá jól tervezett gyógyszeres és pszichoterápiára. A kényszerbetegség igen gyakran társul egyéb olyan pszichiátriai betegséggel, mint például a depresszió, a fóbia, a pánik, valamint a premenstruális időszak.

- Mit tegyen, aki le akar szokni a körömrágásról? És mit ne?
- Feltétlen forduljon szakemberhez, ne áltassa magát csupán az öngyógyítás sikerével.