2011. július 20., szerda

Miről árulkodik a köröm?



Számtalan cikk szól arról, hogy milyen köröm milyen betegséget jelez. Viszont most találtam egy nagyon jó cikket, és hozzá.A cikkben eredetileg a leggyakoribb körömproblémákról Dr. Kecskés Zsuzsa bőrgyógyásszal beszélgettek. Először is kezdjük az alapokkal: nyilván mindenki tisztában van vele, mi a köröm, azzal viszont kevésbé, hogy mire való.

A köröm réteges szerkezetű szarulemez, ami egyrészt védelmezi az ujjperceink végét, másrészt a megfelelő fogásban is szerepet játszik. Tipikusan olyan szerepe van, hogy akár feleslegesnek is tűnhet, ha azonban nem lenne, azonnal feltűnne a hiánya. Utóbbira egyébként van példa: nagyon ritka születési rendellenesség következtében előfordulhat, hogy valakinek egyáltalán nincsenek körmei. Visszatérve a normál esethez: az emberi köröm vastagsága a kézen fél és háromnegyed centiméter között mozog, a lábon pedig ennek nagyjából kétszerese. Hossza a kézen havi szinten átlagosan 2-3 milliméternyit nő, a lábon feleennyit, de ez egyénenként eltérő lehet, tehát nem ritka az sem, ha valakinek többet nő, és az sem, ha kevesebbet. Ha például rágjuk, netán gyakran vágjuk, gyorsabban fog nőni, mint egyébként. Ugyanígy a sérült köröm is gyorsabban nő, éppen azért, mert a szervezet érzékeli a sérülést, és pótolni akarja a sérült részt egészségessel. Sőt, nap- és évszaktól függően is változik a növekedési sebesség: éjszaka lassabban nő a körmünk, mint nappal, és télen is visszafogottabb ez az ütem, mint nyáron. A lényeg, hogy a köröm – mivel ugye „alulról felfelé” nő – a kézen legfeljebb fél év alatt újul meg teljesen, a lábon pedig átlagosan egy év vagy kicsit több kell hozzá.

Mi a „kis fehér félhold” szerepe, amelyik a körömágynál helyezkedik el?
A körmöt a körömágynál található úgynevezett mátrixsejtek termelik. A „kis fehér félhold”, ahogy Ön nevezi, még egyfajta átmeneti terület ebből a szempontból, ezen a részen még zajlik a szarusodási folyamat.

Van, akinek láthatóan megvastagodnak a körmei. Mitől függ, hogy milyen vastag a köröm?
Egyéni adottságoktól, de akár betegségektől is függhet. Ebből a szempontból egyébként nem egyforma a kéz- és a lábköröm, hiszen a lábköröm akár a cipőviseléstől is megvastagodhat. Ha konkrét problémákat veszünk, az A-vitamin hiánya például tipikusan olyan rendellenesség, ami a körömlemezek megvastagodásához – és egyben töredezettségéhez is – vezet, de a pikkelysömör is okozhat ilyen típusú elváltozást. Sőt, egyes szívbetegségeket is ez a jelenség kísér: megvastagszik, megnagyobbodik, jobban kidomborul a köröm, mert nem megfelelő a szövetek oxigénellátása.

Minden esetben a köröm betegségét jelzi, ha megváltozik a színe?

 Nem, a különböző elszíneződések, elváltozások más betegség kísérő velejárói vagy akár előhírnökei is lehetnek. Az elszíneződések közül a leggyakoribbak a különböző bevérzések, amik tipikusan akkor jelentkeznek, ha ráejtünk valamit az ujjunkra és ezáltal a körmünkre. Ilyen esetben persze nem nagyon merül fel kérdés azt illetően, mi okozza a rendellenes színt: a sérülés általában borzasztóan fájdalmasnak is bizonyul, mert érzékeny területről beszélünk. Megint csak viszonylag tipikus jelenség a „nikotinos” köröm, ami erős dohányosoknál figyelhető meg: ilyenkor egy sárga csík jelenik meg a körmön általában keresztirányban. A sárga elváltozás ugyanakkor májbetegség tünete is lehet, vagyis érdemes megnézetni orvossal, ha ilyesmit tapasztalunk. Egyes keringési, netán a tüdőt érintő bajok esetén kékes elszíneződés jelentkezhet a körmökön, mivel ezek velejárójaként a vérben kevesebb az oxigén. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek elszíneződések.

A kisujjon a körömlemez nem szarusodott el rendesen, ez az elváltozás egy 7 éves gyermeknél volt tapasztalható. Szeretném felhívni a figyelmet, ez nem gomba, ez csak egy növési rendellenesség, amely lenő a köröm növekedése segítségével.
És mi a helyzet a sokaknál látható aprócska fehér foltokkal?
Ezek az úgynevezett leukonychia-foltok, amik tipikusan vitamin-, általában kalciumhiányt jeleznek. Érdemes valamiféle vitaminkészítményt szedni, netán pezsgőtablettával pótolni a szervezetben alacsonyabb mennyiségben megtalálható vitaminokat és ásványi anyagokat, különösen a téli hónapokban. Ilyenkor a kis foltok is eltűnnek. Ez ugyanakkor nem kizárólagos: néha nem vitaminhiány áll a háttérben, hanem egyszerűen csak olyan körömsejtekről van szó, amik nem szarusodtak el teljesen.

A színbeli elváltozásoknál még furcsábbak az alaki elváltozások. Ezeket mi okozza?

Ezekből is többféle létezik. A vashiányos vérszegénység például gyakran a köröm szabad végének felfelé hajlását eredményezi, ez az úgynevezett kanál alakú köröm. Szintén elég gyakran találkozhatunk úgynevezett óraüvegkörömmel, amit az előbb már említettem: ilyenkor a körmök felszíne kidomborodik, nem ritkán a nekik helyet adó ujjpercek kiszélesedése, megvastagodása mellett. Ez a szív, az érrendszer és a légzőszervek súlyos betegségeinek tipikus velejárója. A pikkelysömörös betegek körme pedig egészen sokféle módon változhat meg nemcsak színét, de alakját tekintve is, a megvastagodástól kezdve egészen a furcsán deformált domborulatokig. Emellett ennél a betegségnél tipikusan foltos, cseppszerű elszíneződések jellemzők. A lista egyébként alapvetően végtelen.
Tested jeleit figyelve sok rejtett betegségedre fényt deríthetsz. Lássuk, miről árulkodnak a körmeid!
Körmöd elárulja betegségeid!

Forrás: Körömbetegségek